Vitalis Maatjes

Stuur open sollicitatie
Organisatiegegevens

Den Haag

Stichting Vitalis koppelt vrijwilligers aan kinderen en jongeren tussen de 5 en 18 jaar die een extra steuntje in rug kunnen gebruiken. In Leiden wachten inmiddels ook kinderen op een maatje. Wil je iets voor deze kinderen betekenen, meld je dan aan!

Stichting Vitalis is al sinds 1978 actief in Den Haag en omstreken en sinds een aantal jaar ook in Oegstgeest

Stichting Vitalis is een vrijwilligersorganisatie die zich bezighoudt met de begeleiding van kinderen en jongeren van 5 tot en met 18 jaar. Dit als een extra steuntje in de rug, geen hulpverlening. De stichting is vernoemd naar Vitalis, de oudere reisgenoot van Remi in het kinderboek "Alleen op de wereld"  en net als hij schenken de vrijwilligers aandacht aan kinderen die het nodig hebben. Concreet betekent dit dat de vrijwilliger en het kind, in overleg met de ouders, gedurende een jaar een dagdeel per week afspreken of gedurende anderhalf jaar een dagdeel per twee weken. 

Vrijwilligers zijn het warm kloppende hart van Vitalis! Er is geen maximumleeftijd voor vrijwilligers, wel een minimumleeftijd (21 jaar). Voor studenten die een kind begeleiden in het kader van een stage gelden speciale regels. Er worden ook geen specifieke opleidingseisen gehanteerd en ervaring met kinderen is geen voorwaarde. Wel wordt van de vrijwilliger verwacht dat hij of zij goede sociale en communicatievaardigheden heeft, in staat is een vertrouwensrelatie op te bouwen met een kind en hem of haar zo kan stimuleren tot positief gedrag.

De vrijwilliger gaat één keer per week/twee weken een dagdeel met het kind op stap. Samen ondernemen zij allerlei laagdrempelige activiteiten. Soms kiezen kind en maatje ervoor om thuis brownies te gaan bakken, een andere keer maken ze samen een strandwandeling of drinken iets in de stad. Het hoeft niet spectaculair te zijn, het gaat om de aandacht die het kind krijgt. 

De casemanagers van Vitalis coachen de vrijwilligers. Ieder half jaar wordt een evaluatie gepland bij het gezin. De casemanagers zijn tussendoor beschikbaar voor vragen of problemen van vrijwilligers. Een keer per maand is er een vrijwilligersavond, waarbij de vrijwilligers de gelegenheid krijgen ervaringen en tips uit te wisselen onder leiding van de casemanagers. Twee keer per jaar organiseert Vitalis een thema-avond. Op deze avonden wordt altijd ingegaan op een onderwerp waar de vrijwilligers praktisch iets mee kunnen. Een aantal keer per jaar wordt een training voor nieuwe vrijwilligers georganiseerd.

Woon je in (of vlakbij) Leiden en ben je enthousiast geworden door de doelstelling en activiteiten van Vitalis meld je dan aan als maatje in Leiden!

Alle informatie vind je op onze website http://www.vitalismaatjes.nl

Kenmerken

  • Welzijn
  • Leiderdorp
  • Leiden
  • Oegstgeest
  • Kinderen
  • Jongeren